Mole spożywcze to problem wielu osób. Choć owady te, same w sobie, nie są zagrożeniem dla naszego zdrowia, to potrafią solidnie utrudnić funkcjonowanie w domu lub mieszkaniu. Mogą się pojawić nawet w bardzo czystych i zadbanych kuchniach. Czy istnieją skuteczne sposoby na pozbycie się moli? W tym artykule odpowiemy na to pytanie. Zapraszamy do lektury.
Aby skutecznie zlikwidować mole spożywcze, w pierwszej kolejności musisz wiedzieć, jak wyglądają te szkodniki. Mole spożywcze, to niewielkich rozmiarów owady, które dostają się do naszych domów i mieszkań, szukając pokarmu lub razem z produktami spożywczymi przyniesionym z zewnątrz. Dorosłe osobniki charakteryzują się jasnym, beżowym ubarwieniem i osiągają długość 10 - 20 mm. Mają nieregularne, ciemnobrązowe przebarwienia na skrzydełkach. Larwy moli, to malutkie gąsienice, które są białe z ciemną głową.
Powodów, dla których mole spożywcze pojawiły się w Twojej kuchni lub spiżarni, może być wiele i zazwyczaj nie wynikają one z niewystarczającego braku higieny. Najczęściej dostają się do domów wraz z zakupami przeniesionymi ze sklepów i bazarów. Zazwyczaj z produktami sypkimi i suchymi, takimi jak różnego rodzaju orzechy, suszone owoce ziarna, kasze czy mąka.
Najczęściej pierwszym, widocznym sygnałem obecności owadów w domu, są dorosłe osobniki, które latają w mieszkaniu. Ich stosunkowo niewielki rozmiar oraz jasne ubarwienie, mogą skutecznie utrudniać wykrycie, dlatego najlepszym sposobem na walkę z molami jest skuteczna prewencja. Dbaj o porządek i regularnie myj szafki kuchenne, ponieważ dzięki temu nie tylko zapobiegniesz rozprzestrzenianie się moli, ale też od razu zauważysz ich obecność i będziesz w stanie podjąć odpowiednie i szybki kroki.
Kluczowym sygnałem potwierdzającym obecności moli są gąsienice i kokony przez nie tworzone, które znajdują się wewnątrz takich produktów jak kasza, makaron, ryż czy mąka. Jajka moli spożywczych oraz ich larwy zajmują opakowania, które leżały długo w szafkach i szufladach. Jeśli zauważysz w nich malutkie dziurki, może potwierdzać to obecność moli.
Gniazdo moli spożywczych najczęściej znajdziemy w starych produktach. Obecność moli możemy rozpoznać także po charakterystycznych, wygryzionych przez owady malutkich otworach. Larwy potrafią poruszać się po pionowych i płaskich powierzchniach, a o ich obecności świadczy charakterystyczne rozdrobnienie żywności sypkiej oraz przyklejanie się jej resztek do opakowania.
Więcej informacji o cenie i skutecznych metodach dezynsekcji moli przeczytasz w naszym artykule: dezynsekcja moli - cena i skuteczne metody.
Molem, który najczęściej atakuje nasze mieszkania, jest mklik mączny (Ephestia kuehniella), jest to znany szkodnik magazynów spożywczych. Dlatego własnie bardzo często znajduje się w produktach, które kupujemy w sklepach i na targach. Larwy mklika, czyli małe gąsienice, przynosimy do domu z zakupami. Dorosłe osobniki mogą też przedostać się z sąsiednich mieszkań przez otwory wentylacyjne lub wlecieć przez okno, a następnie złożyć jaja, z których wyklują się larwy.
Aby pozbyć się definitywnie larw moli, trzeba wyrzucić produkty spożywcze, w których się one znajdują. Można też włożyć opakowania z żywnością na jakiś czas do zamrażarki. Uchroni to, chociaż część zapasów przed zmarnowanie. Pojemniki i słoiki, w których znajdowały się zainfekowane artykuły spożywcze, trzeba dokładnie umyć, najlepiej w wysokiej temperaturze. Należy pamiętać, że produktów spożywczych absolutnie nie można poddawać dezynsekcji chemicznej. Wszelkiego typu pułapki na owady nie działają na larwy moli, a jedynie na dorosłe osobniki.
Przeczytaj również: co jest najskuteczniejsze na mole?
Poniżej przedstawiamy proces likwidowania moli, krok po kroku:
1. Przeglądaj żywność oraz wyrzucaj zainfekować produkty spożywcze.
Na początku dokładnie przejrzyj swoje zapasy żywności. Jeśli zauważysz jakiekolwiek oznaki bytowania moli spożywczych w opakowaniach, wrzuć te produkty do śmieci. Należy pamiętać, że każde zanieczyszczenie może doprowadzić do dalszego rozprzestrzeniania się moli, dlatego najlepiej usunąć wszystkie podejrzane produkty spożywcze z szafek i szuflad.
2. Wyczyść szafki.
Jeżeli podejrzewasz obecność moli spożywczych w swoim mieszkaniu, konieczne jest staranne wyczyszczenie i dezynfekcja szafek, szuflad oraz innych miejsc, w których przechowujesz żywność. Usuń z szafek produkty, a następnie dokładnie wyczyść półki i ścianki, używając ciepłej wody detergentem. Możesz użyć także naturalnych rozwiązań, takich jak biały ocet, który ma działanie odstraszające mole.
3. Poddaj przestrzeń dezynsekcji.
Jeśli, pomimo dokładnego sprzątania i wyrzucenia produktów spożywczych, mole atakują Twoją przestrzeń, zamów profesjonalny zabieg dezynsekcyjny. Firma DDDSOS skutecznie usunie mole spożywcze z mieszkania. Zrobi to szybko, dyskretnie i bezpiecznie. Twoje zapasy będą bezpieczne a przestrzeń wolna od tych małych szkodników. Technik obsługujący infolinie odpowie na wszystkie Twoje pytania oraz opisze przebieg zabiegu. Dostaniesz szczegółowe informacje, jak przygotować się do dezynfekcji oraz, co z robić po zamgławianiu ULV na mole spożywcze.