Mole spożywcze, a także odzieżowe najskuteczniej zwalczy profesjonalna dezynsekcja chemiczna. Firmy DDD stosują w tym celu metodą opryskową oraz zamgławianiem ULV. Sposób rozprowadzania środka dezynsekcyjnego dopasowują do rodzaju, wielkości i przeznaczenia pomieszczeń podawanych zabiegowi. Inaczej dezynsekcja wygląda w mieszkaniach i domach prywatnych, a inaczej w zakładach przetwórstwa spożywczego, sklepach i magazynach. Oprysk podaje się miejscowo, w przestrzenie najczęstszego bytowania szkodników. Zamgławianie ULV rozpyla zdecydowanie mniejszy kroplik od oprysku, które niczym mgła, unoszą się i dostają się we wszystkie wolne przestrzenie. Działanie zamgławiania ULV, dzięki temu, jest więc o wiele szersze. Mikrocząsteczki z zamgławiacza osiadają na wszystkich powierzchniach, gdzie mogą bytować owady i są aktywne przez wiele tygodni.
Zanim sięgniesz po jeden ze środków do walki z molami spożywczymi, musisz usunąć wszystkie skażone jajami produkty. Mole spożywcze szczególnie lubią mąkę, kaszę i ryż. Nie pogardzą też suchymi orzechami. Gdy tylko w opakowaniach zauważysz pierwsze oprzędy, wyglądające jak małe pajęczynki, koniecznie wyrzuć cały produkty. Niewskazane jest usuwanie wyłącznie delikatnych nitek pozostawionych przez larwy moli, gdyż jaja zawsze znajdują się w całej zawartości opakowania lub pojemnika kuchennego.
O cenie i skutecznych metodach w dezynsekcji moli przeczytasz w naszym artykule: dezynsekcja moli – cena i skuteczne metody.
W Internecie znajdziesz bardzo dużo informacji na temat zwalczania moli. Trzeba jednak dokonać pewnego podziału. Wszystkie preparaty służące do walki z molami można podzielić na trzy główne grupy. Do zabicia moli można wykorzystać pułapki na te owady lub środki chemiczne. Wszelkiego typu naturalne metody będą jedynie odstraszać mole.
Pułapki na mole, to w większości przypadków niewielkie pudełeczka, w których umieszcza jest przynęta, w postaci substancji chemicznej, której zapach przyciąga mole. Pułapki takie można kupić w Internecie i sklepach z produktami z branży DDD. Po wejściu do pudełka mole przylepiają się do znajdującego się tam lepu lub giną z głodu, nie mogąc wydostać się na zewnątrz. Pudełka nie zawierają związków toksycznych, są bezpieczne, lecz ich skuteczność nie jest wysoka. Warto je umieścić w szafkach i szufladach po profesjonalnej dezynsekcji, aby monitorować sytuację.
Środki chemiczne, czyli “trutki” na mole. Są to specyficzne substancje chemiczne, które mogą w różny sposób upośledzać poszczególne procesy życiowe moli w różnych stadiach rozwoju. Działają na owady kontaktowo i wziewnie. Efektem, w każdym przypadki jest przerwanie cyklu życiowego owada i zniszczenie całej populacji tych szkodników.
Odstraszacze, inaczej zwane repelentami. Są to substancje, które nie zabijają moli i najczęściej nie robią im żadnej krzywdy, jeśli nie liczyć „podrażnienia”. Ich zadaniem jest wprowadzenie takich zmian w środowisku życia owadów, aby te po prostu się przeniosły w inne miejsce. Niestety najczęściej skuteczność odstraszaczy nie jest większa niż kilkuminutowe wietrzenie mieszkania. Można je zastosować najwyżej profilaktycznie, natomiast jeśli mole już się zadomowiły, należy sięgnąć po znacznie skuteczniejsze metody.
Zobacz także: czy pralnia chemiczna zabija mole?
Nie ma zapachu, który zabija mole. Istnieją substancje, które odstraszają mole. Nie powodują jednak śmierci owadów, a jedynie zmianę miejsca bytowania. Może to pomóc w dezynsekcji na mole, ale niestety nie zlikwiduje problemu do końca. Aby odstraszyć mole najczęściej stosujemy:
Ocet jabłkowy zawiera substancje bardzo drażniące mole, dlatego samice nie złoży jaj w miejscach, gdzie zapach octu jest wyczuwalny. Można go wykorzystać do produkcji specjalnego specyfiku, który zdezynfekujesz powierzchnię szafek i szuflad, ale też odstraszysz mole z tych miejsc. Do jej wykonania mikstury użyj odrobiny octu, kilku kropel olejku lawendowego, eukaliptusowego i goździkowego. Takim preparatem należy spryskać miejsce, w których insekty były widywane. Należy pamiętać, że intensywny zapach może przeniknąć do produktów spożywczych przechowywanych w kuchni.
Z octu można też przygotować odstraszacz w innej postaci. Wystarczy podgrzać go do temperatury wrzenia, aby zaczął parować. Następnie, umieścić płyn w małej, szklanej miseczce i włóż do szafki, w której bytują mole spożywcze. Taki zabieg możesz powtarzać wielokrotnie lub profilaktycznie.
Aromat wanilii również nie należy do ulubionych zapachów moli. Można go rozpylić lub przygotować aromatyczną poduszeczkę z waty, nasączonej tym specyfikiem, a następnie włożyć ją do szafki lub szuflady z molami. Będzie ona roztaczać intensywną woń, która jest nieznośna dla moli spożywczych. Nasączonej poduszeczki nie trzeba wyrzucać, wystarczy, że co jakiś czas dolejesz kilka kropel aromatu do wacika. Dzięki temu możesz też pozbyć się niepożądanych zapachów z kuchni.